Bäddad stilren mörk sänd i ett rent sovrum

Så förebygger du kvalster i sängen

Kvalster är små spindeldjur som trivs i våra hem, särskilt i sängen. Trots att de är osynliga för blotta ögat avger de ämnen som kan utlösa allergiska reaktioner. Den som har kvalsterallergi kan drabbas av röda, kliande ögon, nästäppa, nysningar och rinnande näsa, med symtom som ofta är värst på natten och morgonen när kontakten med kvalster är som störst. Eftersom kvalster gärna samlas i madrass, kudde, täcke och sängkläder är sovrummet extra viktigt att åtgärda. 

Genom att förbättra ventilationen kan du minska kvalsterexponeringen och lindra allergiska besvär. Det är också bra att sätta i rutin att tvätta sängkläderna ofta och använda skydd till kuddar och madrasser. Välj produkter med certifieringar som NOMITE och Astma & Allergiförbundet för att ytterligare minska risken för allergiska reaktioner.

Vackert bäddad och varm sägn med en kopp kaffe ovanpå

Kuddskydd och madrasskydd för en bättre sovmiljö

Kuddskydd med tätt vävda tyger kan minska kvalstertillväxt i kuddar och hjälpa dig att hålla dem fräschare under längre tid. Eftersom kuddskydd är enkla att ta av och tvätta regelbundet, minskar de även allergirisken i sängen. Kom ihåg att välja produkter som går att tvätta i minst 60 ºC. Det är en kostnadseffektiv lösning för att förlänga livslängden på dina kuddar och skapa en bättre sovmiljö. Kom ihåg att även använda ett madrasskydd med liknande egenskaper för extra skydd mot kvalster och för att hålla madrassen ren och fräsch längre.

SE ALLA KUDD- & MADRASSKYDD
Dunmadrass

Madrasser med god ventilation för en bättre sovmiljö

Eftersom fukt och dålig ventilation skapar en gynnsam miljö för kvalster är en madrass med god ventilation en god investering. Välj en madrass som effektivt leder bort både fukt och värme, vilket kan minska kvalsterförekomsten och även bidra till en svalare sovmiljö som bonus. Madrasser och bäddmadrasser i naturmaterial anses av många generellt vara svalare, men även andra material med öppen cellstruktur som främjar luftcirkulation och anpassar sig efter kroppstemperaturen. Glöm inte bort att komplettera med ett bra bäddmadrasskydd som du kan tvätta ofta som också hjälper till att minska förekomsten av kvalster. 

SE ALLA MADRASSER
Höga silverfärgade metall sängben på en mörk grå säng

Högre sängben för bättre luftcirkulation i sovrummet

För att förbättra luftcirkulationen i sovrummet och minska risken för kvalstertillväxt är det bra att välja högre sängben, minst 18 cm. Detta ökar luftflödet genom madrasserna så att inte fukt stängs inne, vilket bidrar till en bättre sovmiljö. Dessutom blir sängen högre som gör den enklare att ta sig både i och ur, vilket ger ett luftigt intryck i rummet och inte minst underlättar städning som även det är viktigt för att minska allergener. 

SE ALLA SÄNGBEN
Nomite logotyp

NOMITE

NOMITE-märket är en indikation på en dunprodukt är särskilt lämplig för personer som är allergiska mot husdammkvalster. Certifieringen garanterar att dunprodukter, såsom täcken och kuddar, inte innehåller husdammkvalster. Detta gör att allergiker och astmatiker kan njuta av den komfort som dun och fjädrar erbjuder utan att riskera allergiska reaktioner.

MER OM VÅRA CERTIFIERINGAR

Vad är kvalster?

Kvalster är mikroskopiska spindeldjur som mäter mindre än 0,3 mm och är vanliga i våra hem, särskilt i sängar. De trivs i miljöer med hög luftfuktighet och temperatur som i våra sängar, där de hittar sin främsta föda: hudavskrap från människor. Varje natt avger vi några gram hudflagor, vilket ger tillräckligt med näring för att tusentals kvalster ska frodas. Allergenet (enzym) finns framför allt i kvalstrens små avföringspartiklar och kan utlösa besvär även om själva kvalstren dör eller försvinner.


De är överlevnadsmästare som klarar av stora variationer i sin livsmiljö vad gäller fukt, temperatur och föda. Däremot kan de inte föröka sig under kalla och torra förhållanden. När förutsättningarna är gynnsamma kan dock en hona lägga upp till 100 ägg under sin korta livstid, vilket gör att antalet kvalster kan öka från några få till miljontals på bara ett år. För att bekämpa kvalster är det viktigt att minska fukt, värme och föda eftersom dessa faktorer är avgörande för deras tillväxt och överlevnad.

Hur vet man om man har kvalster i sängen? 

Att veta om man har kvalster i sängen kan vara svårt, eftersom de är osynliga för blotta ögat. Men om du vaknar med klåda, rinnande näsa eller nysningar kan det vara ett tecken på att du utvecklat kvalsterallergi. Det är viktigt att förstå att det är mer regel än undantag att det finns kvalster i sängen. Vår moderna livsstil, med välisolerade bostäder, skapar en optimal miljö för kvalster att leva och föröka sig i, särskilt i sovrummet där fukt, värme och tillgång till hudavlagringar är rikliga. Kvalster gör dock ingen skada och föder inte direkt av dig som vägglössen gör, i stället mumsar den i sig dina hudavlagringar och andra små partiklar den stöter på bland sängkläderna. Men om du misstänker att kvalster orsakar dina allergiska reaktioner kan det vara en bra idé att vidta åtgärder för att minska deras närvaro i sängen.

Hur blir man av med kvalster i sängen?

För att bli av med kvalster i sängen är det viktigt att skapa en ogynnsam miljö för dem. Se till att ventilationen är god, öppna fönster och rengör ventilationsdon regelbundet för att säkerställa att luften cirkulerar ordentligt. Kontrollera också luftfuktigheten; den bör vara under 45% vintertid. Om det är kondens på fönstren är luftfuktigheten för hög, något som kan minskas genom förbättrad ventilation och att låta fukt avdunsta i sängen innan du bäddar.


Regelbunden tvätt av kuddar, täcken och sängkläder är också avgörande. Tvätta dessa i minst 60 °C för att döda kvalster. Om din madrass inte går att tvätta, rekommenderas att du använder ett kvalsterskydd runt den. Tänk på att kvalster tål stora temperaturvariationer men trivs bäst vid 20-30 grader. Även om de inte förökar sig vid låga temperaturer så kan de överleva lång tid. De dör inom två dygn vid -18 °C, men eftersom allergenen finns kvar efter frysning så det är ingen lämplig saneringsåtgärd.

Hur ofta ska man byta lakan och sängkläder?

Nytvättade sängkläder är inte bara skönt, det är även viktigt eftersom vi tillbringar så mycket tid i sängen. Om man inte tvättar sina lakan regelbundet ökar det riskerna för allergena besvär mot damm och kvalster som kan utlösa astma, kliande näsa och irriterade ögon. Det allmänna rådet är att byta och tvätta lakan varannan vecka men hur ofta du faktiskt behöver byta är mycket individuellt. Övriga textilier, såsom kuddar, täcken, filtar, överkast och mjukisdjur, bör tvättas varannan månad. När du tvättar sängkläder är det viktigt att använda en temperatur på minst 60 °C och att skölja dem noggrant för att effektivt ta bort allergener. 

LÄS MER